رشته ها و گرایش ها

رشته ها و گرایش ها:

هم اکنون دانشکده شیمی در مقطع کارشناسی ارشد دارای 5 گرایش شیمی معدنی، شیمی تجزیه، شیمی فیزیک، شیمی آلی و شیمی نانو است و در مقطع دکتری در گرایش های شیمی معدنی، شیمی تجزیه، شیمی فیزیک و شیمی آلی دانشجو می پذیرد.

1- گرایش شیمی معدنی

شیمی معدنی در واقع مربوط به کلیه ترکیباتی است که استخوان بندی اولیه آنها را کربن تشکیل ندهد. شیمی فلزات، غیرفلزات، نمک ها، اسیدها، بازها، کمپلکس های کوئوردینه عناصر واسطه، شیمی هالوژن ها و گازهای نجیب، ترکیبات معدنی زنجیری ، حلقه ای ، قفسی ، خوشه ای و ترکیبات معدنی در سیستم های زیست شناختی ، پلیمرهای معدنی و شیمی الی فلزی شاخه هایی از این گرایش می باشند.

2- گرایش شیمی تجزیه

شیمی تجزیه در زمینه تجزیه، شناسایی و تعیین مواد تشکیل دهنده ترکیبات آلی و معدنی بحث می کند. در صنایع شیمیایی از پالایشگاه ها، مجتمع های پتروشیمی ، کارخانجات مواد داروی ی ، غذایی ، آرایشی ، بهداشتی ، کود، سم و . . . تا صنایع بیوتکنولوژیک ی ، تهیه نمونه های متعدد از مراحل مختلف تولید و محصول نهایی ، به طور مستمر و تجزیه و شناسایی آنها جهت حصول اطمینان از صحت فرآیند تولید و استاندارد محصول، کار متخصصین شیمی تجزیه است.

بررسی علل خوردگی و راههای پیشگیری از آن در محیط های مختلف نیز از طریق روشهای شیمی تجزیه ممکن است.

استفاده از روشها ی الکتروشیمیایی ، کروماتوگرافی ، اسپکتروسکوپی و تجزیه حرارتی و اندازه گیری مقادیر بسیار کم در آزمایشگاه های مجهز و تحقیقاتی دانشکده شیمی ممکن است.

3- گرایش شیمی فیزیک

شیمی فیزیک بر پایه اصول ریاضی و فیزیک به مطالعه واکنش ها از دید ترمودینامیکی و سینتیکی می پردازد و یکی از مباحث مهم در مهندسی شیمی، نفت، پلیمر، متالورژی، نساجی و رنگ محسوب می شود. شیمی فیزیک شامل به کار گیری مفاهیم و قوانین فیزیک و ریاضی برای ادراک عمیق مفاهیم اساسی شیمی است و در آن با روش های اسپکتروسکوپی، الکتروشیمیایی، ترمودینامیکی و کوانتومی به مطالعه خواص و رفتار سیستم های شیمیایی پرداخته می شود. این گرایش با ارزیابی مواد از جهت خواص مغناطیسی ، الکتریکی، راندمان، سرعت تولید و تعیین مکانیسم واکنش های شیمیایی می تواند کاربرد صنعتی داشته باشد.

4- گرایش شیمی آلی :

  شیمی آلی شاخه ای از شیمی است که به بررسی و مطالعه ترکیبات کربن و واکنش های آنها می پردازد. مواد بسیار متنوعی نظیر داروها، ویتامین ها، پلاستیک، فیبرهای طبیعی و سنتزی، رنگدانه ها، کاغذ و جوهر، بنزین، تایرهای لاستیکی و همچنین کربو هیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها از جمله ملکول های آلی به شمار می روند. تعیین ساختار ترکیبات آلی، مطالعه و بررسی واکنش های مختلف آن ها و توسعه روش هایی برای سنتز ترکیبات آلی از جمله وظایف شیمیست های آلی است.

گرایش های مختلف شیمی آلی عبارتند از: پلیمر، هتروسیکل، اورگانومتال، ترکیبات طبیعی و دارویی و محیط زیست.

شیمی آلی همچنین شالوده زیست شناسی و پزشکی است. موجودات زنده به غیر از آب عمدتاً از مواد آلی ساخته شده اند. زیست شناسی در مقیاس مولکولی همان شیمی آلی می باشد.

5- گرایش شیمی نانو :

فناوری نانو ، علمی فرا رشته‌ای است، اگر از دیدگاه شیمی به فناوری نانو نگریسته شود، می‌توان گفت رشته نانو شیمی تقریباً در تمامی علوم و فنون به کار می‌رود. به عبارت دیگر در زمینه‌های مختلفی از جمله: سوخت ، پلیمر ، رنگ ، ساخت و ساز ، پوشاک ، دارو ، غذا و به طور کلی هر آنچه که به شیمی و مهندسی شیمی مربوط می‌شود، می‌توان از مزایای این فناوری بهره جست. به طور کلی توجه به کلیه علوم و فناوری های موجود در مقیاس نانو و کار و تولید در این مقیاس برای دستیابی به فراورده‌های با کیفیت و کمیت بهتر به عبارتی ارزانتر ، محکمتر ، سبکتر و کارا تر می‌باشد. یکی از مشخصه‌های علم شیمی، شناخت علم مواد و مهندسی مواد است که در علوم محض ، مطالعه و پژوهش و در مهندسی، تولید انبوه مورد نظر است. از دیدگاه شیمی دانان ، گرایش های این رشته می‌تواند همان گرایش های شیمی آلی ، معدنی ، تجزیه و شیمی فیزیک باشد که در مقیاس نانو مطالعه و بررسی می‌گردد تا نتایج یافته‌های جدید خود را برای انبوه سازی در مورد خاص به مهندسان مربوطه ارائه کنند. این گرایش ها بسته به نوع نیاز های جامعه و توانایی بر آوردن آن نیاز ها می‌تواند به طور متفاوت دسته بندی شود. فارغ التحصیلان این رشته توانایی انجام پروژه های تحقیقاتی بنیادی و کاربردی در زمینه علوم و فناوری نانو را خواهند داشت و می توانند در به روز نمودن سطح فناوری صنایع مختلف کشور و تولید محصولات جدید نانو فناوری نقش بسزایی داشته باشند. فارغ التحصیلان این رشته قابلیت کار در مراکز تحقیقاتی و واحدهای تحقیق و توسعه شرکتهای دولتی و خصوصی را خواهند داشت .


دفعات مشاهده: 19951 بار   |   دفعات چاپ: 2005 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 172 بار   |   0 نظر