دفاعیه دکتری در دانشکده شیمی
خانم فاطمه فیاض جورشری دانشجوی دکتری شیمی، در تاریخ 4/9/94 از رسالهی دکتری خود تحت عنوان " مطالعه و بررسی شیمیایی فرایند سینتیکی ترکیبات پورفیرینی به عنوان عوامل بازدارندهی رشد و فوتو ضد باکتری " با راهنمایی آقای دکتر رحمت اله رحیمی دفاع خواهدکرد .
استاد راهنما: دکتر رحمت اله رحیمی
اساتید مشاور: مهندس مهدی رسا و دکتر علی ملکی
هیات داوران :
داوران داخلی: دکتر آزاده تجردی و دکتر فرانک منطقی
داوران خارجی: دکتر سعید رعیتی و دکتر افسانه زنوزی
این جلسه ساعت 8 صبح روز چهارشنبه مورخ 4/9/94 در کلاس 130 دانشکده مهندسی شیمی برگزار خواهد شد.
چکیده :
اثر سه ترکیب تتراکاتیونی پورفیرینی مزو-تتراکیس( N -متیل-3-پیریدیل)پورفیرین، مزو-تتراکیس( N -متیل-4-پیریدیل)پورفیرین و مزو-تتراکیس(4- N -تری متیل آنیلینیوم)پورفیرین و ترکیب پورفیرینی خنثی مزو-تتراکیس(4-نیتروفنیل)پورفیرین به همراه ترکیب متالوپورفیرینی آن ها با فلز روی تهیه و غلظت های مختلف از این ترکیبات در برابر باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سابتیلیس و باکتری های گرم منفی سودوموناس ائروژینوزا و اشرشیاکلی، به وسیلهی تابش دهی با نور مریی به مدت 30 دقیقه بررسی شد.
با توجه به اثربخشی ترکیبات پورفیرینی تتراکاتیونی به عنوان (عوامل نور ـ فعال کشندهی باکتری) فوتو ضد باکتری، مطالعه ی سینتیک شیمیایی این ترکیبات در دماهای مختلف، در برابر دو نوع باکتری باسیلوس سابتیلیس و سودوموناس ائروژینوزا، بررسی و سرعت رشد باکتری ها به طور تجربی در حضور آن ها تعیین شد. پارامترهای ترمودینامیکی ( ΔG≠ ، Δ S≠ ، ΔH≠ و Ea ) از اثر این ترکیبات بر روی فاز رشد باکتری ها بررسی شد.
نتایج آزمایشات تجربی نشان داد : با افزایش دما مقادیر ثابت سرعت رشد تجربی هر دو نوع باکتری افزایش می یابد و مقادیر انرژی فعال سازی تجربی موردنیاز برای رشد باکتری باسیلوس سابتیلیس و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب 37/47 و 46/50 کیلوژول بر مول و مقادیر ΔH≠ و ΔG≠ مثبت و مقادیر ΔS≠ منفی است . با اعمال ترکیبات پورفیرینی و مطالعهی فاز رشد باکتری ها در دماهای مختلف، مقادیر ثابت سرعت رشد تجربی کاهش یافت؛ همچنین مقادیر ΔH≠ و ΔG≠ به ترتیب منفی و مثبت شد و مقادیر ΔS≠ نیز به مقدار زیادی منفی تر شد .
با توجه به بررسی های انجام شده از اثر ترکیبات پورفیرینی بر روی فاز رشد باکتری های سودوموناس ائروژینوزا و باسیلوس سابتیلیس و تعیین پارامترهای سینتیکی و ترمودینامیکی تجربی از اثر این ترکیبات، مشخص می شود که در فاز رشد باکتری ها، کاهش قابل توجهی مشاهده شده است. تا حدی که می توان گفت فاز لگاریتمی یا فاز رشد به طور تقریبی در بازه ی زمانی مورد مطالعه به وسیله ی این ترکیبات حذف و یا در مدت زمان طولانی تری رخ می دهد.
از طرفی، بررسی درصد اتصال ترکیبات پورفیرینی به باکتری های مذکور مطالعه گردید.
جهت افزایش طول عمر و پایداری ترکیبات پورفیرینی تتراکاتیونی، غلظت های مختلف از این ترکیبات بر روی پارچه ی
پنبه ای (سلولزی) اعمال و اثر فوتو ضد باکتری این محصولات در برابر باکتری های بیماری زای سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد.
جهت اثبات تولید اکسیژن یکتایی به وسیله ی ترکیبات پورفیرینی، اثر آن ها بر روی اکسایش نوری فنول به عنوان یک آلاینده ی صنعتی و شیمیایی بررسی شد.
واژههای کلیدی: پورفیرین تتراکاتیونی، فوتو ضد باکتری، پارچهی سلولزی، سینتیک شیمیایی، ترمودینامیک .